spirulina

Zdrowotne algi

Spirulina to handlowa nazwa mikroskopijnych sinic, które naturalnie występują w jeziorach Texcoco w Meksyku oraz Czad w Afryce. W warunkach sztucznych te algi zaczęły być hodowane na przełomie lat 60. i 70. XX wieku. Mają zielono-niebieski kolor. W dawnych czasach z ich wykorzystaniem smażono zdrowe placki.

Jakie są właściwości spiruliny?

Najbardziej charakterystyczną cechą spiruliny jest wysoka zawartość białka – stanowi ono 60-70% całej masy alg. Z tego powodu spirulina nazywana jest „zielonym mięsem”. Warto uwzględnić jej obecność w diecie wegetariańskiej i wegańskiej ze względu na tę właściwość. Dodatkowo algi te zawierają w sobie wysoki poziom żelaza – szczególnie polecane są przez to osobom borykającym się z anemią. Jego odpowiednia ilość w diecie wspomaga syntezę hemoglobiny. Należy też dodać, że żelazo odpowiada również za biosyntezę hormonów odpowiedzialnych za procesy fizjologiczne – prostaglandyn. Spirulina zawiera także witaminę K odpowiedzialną za procesy krzepnięcia krwi i regulującą poziom wapnia w organizmie. Dlatego spożywanie alg może korzystnie wpłynąć na niegojące się rany. Zalecane są również osobom, które cierpią na trądzik. Spożywanie ich wzbogaca naszą dietę także w witaminy z grupy B, dzięki którym układ nerwowy działa w pełni sprawnie. Do tego spirulina zawiera beta-karoten – jest to prowitamina, czyli związek organiczny, które ulega przekształceniu w witaminę, w tym wypadku w witaminę A. Jak powszechnie wiadomo, witamina ta odpowiada za prawidłowe działanie ludzkiego narządu wzroku. W algach znaleźć można witaminę C. Nie brakuje w nich także manganu – jest to pierwiastek śladowy, ale bardzo istotny dla organizmu. Dzięki niemu zachowuje się dobry stan układów nerwowego, krwionośnego, płciowego i kostnego. Spirulina bogata jest ponadto w miedź. Ten mikroelement spowalnia starzenie się oraz działa bakteriobójczo. W algach znaleźć można również selen, który działa pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy, wspomaga działanie pamięci i układu odpornościowego, przeciwdziała starzeniu się oraz wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Z powodu takiego bogactwa odżywczego spirulina zaliczana jest do tzw. „superfoods”, czyli super żywności.

Czym jest fitocyjanina?

Fitocyjanina jest to niebieski barwnik występujący w spirulinie. Wraz z chlorofilem ma on znaczące działanie – hamują niszczycielski wpływ wolnych rodników na organizm. Ma to efekt przeciwdziałający starzeniu się. Dodatkowo działają one korzystnie na szpik kostny, wspomagając jego produkcję. Należy także wspomnieć, że fitocyjanina z chlorofilem wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.